Årets simfågelinventering

Så är ännu en inventering av simfåglar slutförd. Det märks att Ringsjöarna är ordentligt på bättringsvägen då flera rekord har slagits även i år.

Svanar

Sångsvan

Artens förekomst varierar från år till år i Ringsjöarna, mycket beroende på vattennivån. Årets räkningar ger bra siffror och glädjande var att även 16 exemplar mindre sångsvan observerades i år. Intressant är också att en större flock uppehöll sig och födosökte i Sätoftasjöns Norra del. Det har inte noterats tidigare. Förutom enstaka observationer i främst Östra Ringsjön, är det Fulltoftofta badstrand som normalt hyser rastande och födosökande individer.

Mindre sångsvan och några andra simfåglar i Ringsjön.
Mindre sångsvan och några andra simfåglar i Ringsjön. Foto: Mattias Persson

Knölsvan

Årets räkningar ger riktigt bra antal för knölsvanen med näst högsta siffran någonsin i september, och näst högsta i oktober sedan slutet av 1980-talet. Knölsvanen är något mer utspridd i sjöarna, men viss koncentration kan skönjas vid vikar som Fulltofta, Bosjöklosterviken och Sätoftasjön.

Simänder

Bläsand

September månads räkning är den näst högsta genom tiderna. Helt klart har arten funnit Ringsjön som rastplats under höstens sträck. Två stora samlingar vid Bosjöklosterviken respektive Fulltofta lyfter.

Gräsand

Arten är några tiotalet individer från att slå nytt rekord under september månads räkning som ger näst högsta siffran någonsin. Arten trivs bättre än någonsin i sjöarna och de senaste fem åren är antalet gräsänder enastående under perioden september. För årets räkning är oktober månad något lägre, men vi ser en tydligt positiv trend för arten under de senaste tio åren för perioden. Intressant är att just gräsanden observeras i stort sett i samtliga delar, med i förhållandevis stora antal även om vissa lokaler sticker ut.

Skedand

Om vi slår positiva rekord för flera arter under år 2020 års inventering, är det helt tvärtom för skedand. Den anmärkningsvärt låga siffran om två observerade fåglar i september och noll i oktober sticker negativt ut. Anmärkningsvärt. Frågan är om det är en nationell trend.

Kricka

Arten är på frammarsch i Ringsjöarna med fortsatt tydlig positiv trend under 2010-talet. September ger näst högsta siffran och för oktober månads räkning slår vi rekord med besked. Intressant är att krickan är speciellt talrik i Västra Ringsjön, där lokalerna Bosjösklosterviken och Ormanäs sticker ut.

Sothöna

Arten trivs numera i sjöarna, och vi har bra siffror för september och för oktober månad, de bästa sedan inventeringen startade vid 1960- och 70-talet. Återigen ser vi hur siffrorna är höga för en art under 2010-talet, och kanske ser vi början på en fortsatt positiv trend för sothönan i oktober.

Simänder totalt

Aldrig har så många simänder räknats in som för årets räkning i september månad – fler än 3600 exemplar, där gräsand och kricka lyfter. För oktober månad är siffrorna något lägre, men fortsatt betydligt högre än de varit fram till för 10 år sedan, då vi ser en tydligt positiv utveckling för simänder i Ringsjöarna.

Vy över Häggenäsudden en tidig morgon.
Vy över Häggenäsudden en tidig morgon. Foto: Mattias Persson

Dykänder

Brunanden

Förekomsten är något lägre än tidigare. Emellertid är oktoberflocken i Sätoftasjön intressant, då det ligger i linje med senaste årens räkningar, dock med en något lägre förekomst i år 2020.

Vigg

Arten har fortsatt positiv trend de senaste tio åren, där antalet får sägas vara bra för både september och oktober. Intressant är att viggen ses i många av de tårtbitar som inventeras, med en högre koncentration till Västra Ringsjön.

Knipa

Både för september och oktober månad räknas näst högsta siffran in i modern tid, och arten tenderar att öka till sena 60- och tidiga 70-talets fantastiska antal. Knipan ses i stort sett i samtliga tårtbitar, med en något högre koncentration i Östra Ringsjön.

Skäggdopping

Skäggdoppingens antal varierar, men är en art som ses i nästan samtliga inventeringsrutor. För september månad får väl antalet sägas vara stabilt om möjligen en något vikande trend för de senaste åren. Oktober månads siffror sticker ut med det tredje lägsta antalet under samtliga år arten inventeras.

Storskarv

Arten trivs i Ringsjön och majoriteten är koncentrerad till specifika rastplatser. För båda månaderna räknas historiens högsta antal in, där september klart sticker ut.

Dykänder totalt

För både september och oktober månad ser vi höga siffror, egentligen några av de högsta noteringarna sedan inventeringarna började – för speciellt oktober månad är trenden att vi sedan början av 2010-talet tydligt ser hur dykänderna trivs i Ringsjöarna.

Anteckningsblock med noteringar från simfågelinventering.
Anteckningsblock med noteringar från simfågelinventering. Foto: Mattias Persson