Skölj- och tvättmedel

Naturligtvis ska vi ha rena kläder och textilier. Men det finns en hel del man kan göra för att minska den påverkan som tvätt innebär. Små justeringar i ditt beteende kan göra stor hjälp för naturen. Ibland krävs det inte så mycket och efter ett tag blir det en vana. Tänk framförallt över ditt behov och nyttan av sköljmedel.

Sköljmedel

Användningen av sköljmedel har blivit slentrianmässig. Bara för att det finns ett fack för det i tvättmaskinen betyder det inte att man måste använda det. Ställ dig frågan: Varför ska jag skölja min tvätt i kemikalier när den är ren?!

Sköljmedel är en rest från gamla tider. Det kom till när en stor del av våra kläder bestod av syntetmaterial som nylon och akryl. Medlet gör så att kläderna blir mindre statiska. Nuförtiden består merparten av kläderna vi använder av andra material som har helt andra egenskaper. Här kan sköljmedlet till och med göra så att plaggen blir förstörda. Framförallt gäller det så kallade funktionsplagg i mikrofiber, ylle, siden och kläder som innehåller stretchmaterial (elastan). Det kan, till exempel, räcka med en omgång i sköljmedel så sätter porerna i Gore-tex igen och tygets andningsförmåga försvinner. Sköljmedel innehåller bland annat så kallade katjonaktiva tensider och parfym. Tensiderna är svåra att bryta ner och parfymämnena kan vara allergiframkallande.

Utöver att ta bort statisk elektricitet i kläderna så gör sköljmedlet även kläderna mjukare. Det sistnämnda gäller dock till störst del för områden där vattnet är mycket hårt, vilket inte fallet är i Ringsjöns avrinningsområde. Du kan läsa mer om hårdhet på vatten på Mittskåne vattens hemsida (för Höörs kommun, för Hörby kommun). Mjukare kläder får man också om man torktumlar eller stryker!

Vänligen försök att i första hand undvika att använda sköljmedel, i andra hand att minska mängden eller att använda ett mindre problematiskt alternativ. Många använder sig av ättika utspätt i vatten. Ättikan fungerar på samma sätt som sköljmedlet, gör vattnet mjukare. Men har mycket mindre påverkan både på dina kläder, på reningsverket och inte minst på miljön. Ska du tvunget använda sköljmedel, använd då ett medel från Naturskyddsföreningens lista ”Bra miljöval”. Prova dig fram med doseringen. Ta inte mer än vad som anvisas på förpackningen! Använd helst bara när du tvättar syntetfiber som kan bli statiska.

Tvättmedel

Numera ska alla tvättmedel som säljs inom EU vara fria från fosfater, men de innehåller många andra kemikalier som kan påverka reningsverken och i slutänden miljön. Var noga med att dosera rätt, enligt hur hårt ditt vatten är (för Höörs kommun, för Hörby kommun), och fyll tvättmaskinen enligt bruksanvisningarna. Prova gärna att minska mängden tvättmedel och se om du kan använda en mindre mängd och ändå få en ren tvätt! Använd helst ett mått, höfta inte. Det blir lätt för mycket och tvätten blir inte renare av mer tvättmedel.