Vi har fått rapporten från årets bottenfaunainventering i Västra Ringsjön. Den visar på stora förbättringar, både i antalet arter, fördelning av arter och i djuputbredning.
Sammanfattning av rapporten
Bottenfaunan i Västra Ringsjöns östra del har undersökts av Ekologgruppen under tidsperioden 2005-2017. Syftet har varit att bedöma hur bottenfaunan påverkas av det pågående reduktionsfisket, som började 2005.
Enlig resultaten har det totala antalet bottenfaunaarter fördubblats (från 12 till 24 arter) sedan utfiskningen började 2005. Samtidigt har individtätheten (medel) tredubblats från ca 3000 till 10 000 ind/m2. Även på de större djupnivåerna var artantal och individtäthet större 2017 än tidigare. Ökningen är sannolikt en effekt av minskat predationstryck från fisk.
Både artantal och individantal 2017 var de högsta som noterats. Den höga tätheten 2013 och 2014 av den nyazeeländska tusensnäckan (Potamopygus antipodarum), hade nu minskat och istället fanns musslor och dagsländor i stora antal.
Fördelningen mellan de vanligaste arterna har ändrats sedan 2005. Detritusätande glattmaskar har minskat i antal, medan andra mer predationskänsliga grupper, såsom musslor, snäckor, dag- och nattsländor, har ökat.
Äldre bottenfaunaundersökningar från Västra Ringsjön visar på liknande effekter av tidigare utfiskning (genomförd 1988-1992).
När predationstrycket från fisk minskar, ökar diversiteten. Från att bottenfaunasamhället under fiskrika perioder nästan totalt dominerats av glattmaskar och fjädermygglarver, tillkommer flera andra djurgrupper och artantalet ökar efter ett reduktionsfiske.
Anmärkningsvärt är den stora ökningen av andra djurgrupper under 2017, vilket kan tolkas som att det aldrig har varit så goda resultat av utfiskningen som under 2017.